NİLÜFER ÖZEL EĞİTİM MESLEK LİSESİ
Okulumuz 2001 tarihinde M.E.B. Özel Eğitim Rehberlik ve Danışma Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nce işitme engelli öğrencilere mesleki eğitim vermek üzere açılmış bir devlet okuludur. Okul binamızda işitme engellilere yönelik anasınıfı, ilkokul, ortaokul ve meslek lisesi bulunmaktadır.
Özel Eğitim gerektiren işitme engelli bireylerin toplum ile iyi ilişkiler kurabilen, işbirliği içinde çalışabilen, yetenek ve yeterlilikleri doğrultusunda iş ve meslek edinmelerini, üst öğretime hazırlanmalarını, ülkesini, milletini seven üretici ve mutlu bir vatandaş olarak yetişmelerini sağlamayı amaçlar. Nilüfer Özel Eğitim Meslek Lisesi olarak; işitme engelli öğrencileri toplumun istek ve ihtiyaçları doğrultusunda, sağlıklı, bilinçli, sorumluluk duygusuna sahip, ekonomik hayat için gerekli bilgi ve becerileri kazanmış, ilgi ve yetenekleri ölçüsünde iş alanlarına ara insan gücü olarak hazırlamak ve çağdaş birer insan olarak yetişmelerini sağlamaktır.
Nilüfer Özel Eğitim Meslek Lisesi bünyesinde Elektrik-Elektronik Teknolojisi, Metal Teknolojisi, Mobilya ve İç Mekân Tasarımı, Moda Tasarım Teknolojileri alanları yer almaktadır.
Okul binamızda uzak bölge ve illerden gelenler için pansiyon mevcuttur. Öğrencilerimiz için yemekhane ve servis imkânları bulunmaktadır.
Öğrencilerimizin birçok spor branşında Türkiye şampiyonlukları ve dereceleri bulunmaktadır. Öğrencilerimiz aktif bir şekilde birçok sosyal faaliyette yer almaktadır.
TÜRK İŞARET DİLİ MULTİMEDYA SÖZLÜĞÜ
2004 yılında, okulumuzun kısıtlı imkânları kullanılarak bir işaret dili görsel kılavuzu, MEB tarafından yayınlanmış olan “İşaret Dili Kılavuzu” kitabı esas alınarak, her yaş grubundaki işitme engelli bireylere, onların yakınlarına ve eğitimcilere faydalı olması düşüncesi ile iletişimlerini kolaylaştırmak ve işaret dilinde ülke genelinde bir bütünlük sağlamak amacıyla tarafımızdan hazırlanmıştı.
Yenilenen “Türk İşaret Dili Multimedya Sözlüğü” işaret dilinin resimlerden öğrenilmesinin zor olduğu düşünülerek işaret dili, video çekimleri ile daha kolay anlaşılır hale getirildi. Ayrıca dudak okuyanlar düşünülerek kelimelerin dudak hareketlerinin yakın plan çekimleri yapıldı. İşaretler alt yazı ile ve görsel resimlerle desteklendi.
İşaret dilinin yaygınlaştırılması için tasarlanan sözlük, işaret dilini bilenlerin sayısını arttırdıkça, TİD hakkında bir farkındalık yarattıkça, işitme engelli bireylerin çevresinde işaret dili kullananların sayısı arttığında hayatlarındaki engellerden en büyüğünün kaldırılmasına destek verilmiş olacaktır. Ayrıca işaret dilini kullanan birey sayısının artması işitme engelli bireylerin toplumsal entegrasyonunu kolaylaştıracaktır.
Türk İşaret Dili Multimedya Sözlüğünün, Türk İşaret Dili’nin öğrenimine ve yaygınlaştırılmasına büyük bir katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Proje ortağımız “BOSİAD – Bursa Organize Sanayi İş İnsanları Derneği” ne işitme engellilere ve işaret dilini öğrenmek isteyenlere sunduğu katkı nedeniyle teşekkür eder, minnet ve şükranlarımızı sunarız.
Nilüfer Özel Eğitim Meslek Lisesi
Türk İşaret Dili Proje Ekibi